Internationale Dag voor de Uitroeiing van Armoede

Donderdag 17 oktober 2024

Op 17 oktober 2024, tijdens de Internationale Dag voor de Uitroeiing van Armoede, staat de gemeente stil bij de wereldwijde strijd tegen armoede. Deze wordt in Bernheze ondersteund door het TAP-team (Team Armoede Preventie) dat bestaat uit verschillende lokale organisaties, zoals de GGD, Schuldhulpmaatje, Eten Over, Lichtpunt en ONS Welzijn. Deze organisaties delen op 17 oktober 500 zorgpakketten uit op diverse plaatsen in de gemeente.

Focus op preventie en maatwerk

Naast de zorgpakketten ontvangen de ontvangers hiervan en alle inwoners die een energietoeslag hebben gekregen een flyer. In deze flyer worden zij uitgenodigd voor persoonlijke gesprekken in de dorpskernen. In november 2024 staan vrijwilligers en professionals klaar om met inwoners in gesprek te gaan. Hen te helpen waar mogelijk en warm door te verwijzen naar verder hulp wanneer dit nodig is.

Vertrouwen is een sleutelbegrip

Wethouder Marius Tielemans, verantwoordelijk voor werk, mobiliteit en infrastructuur, benadrukt het belang van maatwerk en vertrouwen in de aanpak van armoede: “We willen niet wachten tot mensen vastlopen, maar hen al vroeg ondersteunen. Door laagdrempelig in gesprek te gaan, creëren we een vangnet waarin niemand tussen wal en schip valt. Zo kunnen we samen voorkomen dat kleine problemen grote zorgen worden.”

Inzet regisseur Bestaanszekerheid

Om de aanpak van armoede in Bernheze te verbeteren, is in juni 2024 een regisseur bestaanszekerheid aangesteld. Deze regisseur speelt een belangrijke rol in het vergroten van het bewustzijn, het verbinden en het opzetten van verschillen initiatieven, en het ondersteunen van kwetsbare groepen. Ook werkt de regisseur samen met maatschappelijke organisaties, woningcorporaties, zorgprofessionals, werkgevers en collega’s om financiële problemen te signaleren en gezamenlijk oplossingen te vinden.

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten