Wateroverlast, wat kunt u doen?

Donderdag 18 juli 2024

Er is veel regen gevallen. Veel gebieden in Nederland kampen met wateroverlast. Ook de gemeente Bernheze. Wat doen het waterschap, de brandweer en de gemeente om de overlast tegen te gaan? En wat kunt of moet u zelf doen?

Als er bij u sprake is van wateroverlast dan is het goed om de afbeelding op de website van de brandweer in de gaten te houden. De waterschappen en Rijkswaterstaat doen wat ze kunnen. Helaas is het zo nat dat de gewone maatregelen niet altijd helpen. Dus is er kans op wateroverlast.

Meldingen

Er komen veel meldingen binnen over wateroverlast, we proberen hierin zoveel mogelijk te prioriteren. Door de drukte kan het langer duren voordat uw melding in behandeling wordt genomen.

Hebt u foto`s of filmpjes van wateroverlast op straat of in de openbare ruimte? Deze willen we graag gebruiken ter controle van onze theoretische berekeningen van de riolering. U kunt deze mailen aan gemeente@bernheze.org. Vermeld hierbij ook de straatnaam en de plaats.

Wat accepteren we en wat niet?

Water dat tijdelijk op straat staat accepteren we tot maximaal 10 cm en maximaal 1 uur tijd in geval van een extreme bui, het mag niet de woning in (dreigen te) stromen en daarnaast moeten tunnels altijd toegankelijk blijven. Dat hebben we vastliggen in ons beleid en hierop maken we maatregelen.

Wie belt u wanneer?

Is er geen acuut gevaar en heeft u schade aan uw woning of bedrijf, onderneem dan zelf actie of bel een gespecialiseerd bedrijf. Eventuele schade kun je verhalen bij uw verzekeraar. Is er sprake van overlast in de openbare ruimte, zoals ondergelopen wegen door een verstopte riolering of losliggende putdeksels, dan ziet u in de illustratie wie u kunt bellen.

Bij problemen met de riolering in huis is het niet altijd duidelijk of het gaat om een verstopping of om een ander probleem. Lees hier wat u kan doen als u last heeft van een rioolontstopping.

U hoeft niet te bellen bij:

  • Rode lampjes die branden bij drukrioolputten in het buitengebied, tenzij deze al langer dan een uur branden.
  • Water rondom het eigen huis. Denk aan opritten of tuinen.

De gemeente/buitendienst kan helaas op dit ​moment niks doen bij dergelijke meldingen.

Handige websites

Acuut gevaar?

Bel 112 alleen bij acuut gevaar. Zo voorkomen we overbelasting van 112.

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten