Meld- en adviespunt zorg en overlast
Misschien schrikt u van iemand op straat die in de war lijkt, of maakt u zich zorgen om een familielid dat niet meer voor zichzelf zorgt. Hoewel er in dat soort situaties geen spoed nodig is, bellen veel mensen de politie voor hulp. Maar eigenlijk kan een andere deskundige vaak beter helpen. Daarom is er het Meld- en adviespunt zorg en overlast: zodat de persoon om wie jij je zorgen maakt de juiste hulp kan krijgen. Bel dan het regionale meldpunt: 085 - 0203 451.
Bij het Meldpunt kunt u met een deskundige praten over de persoon waarover u zich zorgen maakt. Denk bijvoorbeeld aan een buurman die in de war lijkt en niet goed voor zichzelf of zijn huis zorgt. Aan een buurvrouw die steeds vaker met blote voeten op straat loopt en al een paar keer haar huissleutels kwijt was. Of aan iemand waarvan u weet dat hij of zij schulden heeft, die u steeds minder ziet en bijvoorbeeld de gordijnen dicht houdt.
Wie kan het Meld- en adviespunt bellen?
Iedereen kan het Meldpunt bellen. U kunt niet anoniem bellen, maar wel anoniem blijven. Hiermee bedoelen we dat de persoon over wie u belt niet te weten komt wie de melding heeft gedaan. U kunt altijd bellen, op alle momenten van de dag, ook in het weekend en 's nachts. Let op; bel bij een crisis- of noodsituatie altijd rechtstreeks naar 112.
Wat kun je zelf al doen?
Als u zich zorgen maakt om iemand, dan kunt u soms zelf ook iets voor die persoon betekenen. Let hierbij altijd op uw eigen veiligheid. Als iemand zich onvoorspelbaar of agressief gedraagt, bel dan de politie via 0900-8844. Als u zich wel veilig voelt, dan kunt u vragen hoe het met iemand gaat of tegen deze persoon zeggen dat u zich zorgen maakt. Durft u de persoon niet in uw eentje aan te spreken? Vraag dan iemand de u vertrouwt om met u mee te gaan.
Meer informatie
Kijk op de website van het Meldpunt BNO voor meer informatie. Het meldpunt is 24/7 te bereiken via tel: 085 - 0203 451. Hebt u een vraag over de WvGGZ (Wet verplichte Geestelijke Gezondheidszorg)? Ook dan kunt u terecht bij het Meldpunt BNO via het hierboven genoemde telefoonnummer.
Een acute noodsituatie? Bel dan altijd met 112.