Maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Kunt u in uw dagelijks leven niet meer alles zelf? Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking, een verslaving of moeilijkheden thuis? Probeer dit eerst op te lossen met hulp van uw omgeving en/of welzijnsorganisaties. Lukt dit niet? Dan kunt u mogelijk hulp krijgen van de gemeente via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Ondersteuning via de Wmo: uw hulp is nodig!

De vraag naar ondersteuning via de Wmo groeit sneller dan wij aankunnen. Door een tekort aan personeel ontstaan er wachttijden bij onze Wmo-consulenten en de aanbieders van ondersteuning. Om iedereen zo goed mogelijk te helpen, vragen wij u om, indien mogelijk, zelf ondersteuning te regelen en te betalen. Zo kunnen we onze capaciteit richten op inwoners die deze hulp het hardst nodig hebben.
Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen de ondersteuning krijgt die hij of zij verdient. Op die manier gaan we ook zo zorgvuldig mogelijk om met de beschikbare financiële middelen.

Bedankt voor uw begrip en medewerking.

Deze hulp regelt u zelf

Hulp van de gemeente is een aanvulling op wat u zelf kunt. En wat uw familie, vrienden en buren voor u kunnen doen. Ook kunt u gratis hulp inroepen van bijvoorbeeld onafhankelijke cliëntondersteuners, welzijnsorganisaties, ouderenadviseurs en professionele ondersteuners. U kunt deze vinden via:

Deze hulp regelt de gemeente

Is de hulp uit uw omgeving of via organisaties niet genoeg? Dan kunt u mogelijk hulp krijgen van de gemeente. U kunt de gemeente Bernheze om hulp vragen bij:

De Wmo gaat altijd uit van de goedkoopst mogelijke oplossing.

Eigen bijdrage

Voor ondersteuning vanuit de Wmo betaalt u mogelijk een eigen bijdrage (het abonnementstarief). De eigen bijdrage is in 2025 maximaal € 21,00. U betaalt de eigen bijdrage aan het Centraal Administratie Kantoor (Deze link gaat naar een externe website) (CAK).

U betaalt geen eigen bijdrage:

Wet langdurige zorg

Heeft u een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Deze link gaat naar een externe website) (WLZ)? Dan kunt u geen huishoudelijke verzorging, individuele begeleiding of professionele dagbesteding, rolstoel, scootmobiel, tillift of douchevoorziening aanvragen via de Wmo. U kunt hiervoor een aanvraag doen bij Zorgkantoor Noordoost Brabant (Deze link gaat naar een externe website).

Heeft u een indicatie voor de Wet langdurige zorg (WLZ), maar woont u nog thuis? Dan kunt u wel bij de Wmo terecht voor bijvoorbeeld een rolstoel, scootmobiel, tillift of douchevoorziening.

U kunt ook bellen naar wegwijzer: 0412-45 88 88.

Gesprek met de gemeente

Als u een melding heeft gedaan, krijgt u hiervan een ontvangstbevestiging. Binnen 6 weken nemen wij telefonisch contact met u op. Zonodig maken wij een afspraak voor een huisbezoek. Tijdens deze afspraak praten we over de hulp die u nodig heeft. We maken afspraken over wat u zelf kunt regelen en welke maatwerkvoorzieningen noodzakelijk zijn in uw persoonlijke situatie. Eventueel vragen wij extern advies aan.

Voorbereiding op het gesprek

Gespreksverslag en Wmo-aanvraag

U ontvangt een verslag met de afspraken die gemaakt zijn tijdens het gesprek. U moet dit verslag ondertekend terugsturen. Hiermee dient u officieel uw Wmo-aanvraag in. Daarna krijgt u binnen 2 weken het officiële besluit toegestuurd. Hierin staat wat er voor u wordt geregeld en wanneer.

Zorg in Natura (ZIN) en/of persoonsgebonden budget (PGB)

U kunt kiezen hoe u de voorziening wilt.

Vragen? Bel Wegwijzer

Heeft u vragen over het maatschappelijk ondersteuningsfonds, neem dan contact op met Wegwijzer. Vul het contactformulier in of bel 0412-45 88 88.

Intakeformulier professionals

Bent u als professional betrokken bij een inwoner en heeft deze inwoner extra hulp nodig? Dan kunt u voor de inwoner die u ondersteunt een melding bij de Wegwijzer doen. Het ingevulde formulier (PDF, 162.9 kB) kunt u sturen naar: wegwijzer@bernheze.org

Meer Zorg en ondersteuning

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website? Doe mee aan het onderzoek.