Gehandicaptenparkeerplaats
Heeft u een geldige gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurder? En heeft u bij uw woning geen geschikte eigen parkeergelegenheid? Dan kunt u mogelijk een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken in de buurt van uw huis krijgen.
Er zijn 2 soorten gehandicaptenparkeerplaatsen:
- Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken nabij uw woning
Een parkeerplaats waarbij een bordje staat met het kenteken van het voertuig dat op de parkeerplaats mag parkeren. Als er ruimte voor is, kan deze parkeerplaats vlakbij uw woning worden aangelegd. - Algemene gehandicaptenparkeerplaats
Een parkeerplaats waar iedereen met een gehandicaptenparkeerkaart mag parkeren.
Voorwaarden gehandicaptenparkeerplaats op kenteken nabij uw woning
U kunt een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aanvragen als:
- u een geldige gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurder heeft. Op uw parkeerkaart staat dan een B;
- u geen geschikte eigen parkeerplaats bij uw huis heeft;
- in uw naaste woonomgeving (binnen 100 m) sprake is van een hoge parkeerdruk (er wordt waar nodig een parkeerdrukmeting uitgevoerd op twee meetmomenten).
Prijs
Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerplaats is gratis. U betaalt ook niets voor de aanleg ervan.
Aanvragen
Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken gaat als volgt:
- Download het aanvraagformulier gehandicaptenparkeerplaats (PDF, 101.3 kB) of vraag dit telefonisch aan bij de gemeente via 0412-45 88 88.
- U stuurt het formulier ingevuld en ondertekend terug naar de gemeente, antwoordnummer 6003, 5384 ZX Heesch. Stuur een kopie van uw gehandicaptenparkeerkaart (voorkant en achterkant kopiëren) en een kopie van uw kentekenbewijs mee.
- De gemeente onderzoekt hoe en waar de gehandicaptenparkeerplaats het beste kan worden aangelegd. We zoeken een geschikte parkeerplaats binnen 100 meter van uw huis.
- Als er een geschikte plaats is gevonden, neemt de gemeente een verkeersbesluit voor het reserveren van de parkeerplaats voor uw auto. Het besluit wordt bekendgemaakt in de Mooi Bernheze Krant en in het Gemeenteblad. Tegen dit besluit staat bezwaar en beroep open. Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken bezwaar maken tegen het verkeersbesluit. Vaak kan de gemeente al eerder de borden plaatsen
- Maakt er niemand bezwaar, dan kennen wij de gehandicaptenparkeerplaats op kenteken toe. U krijgt daarvan geen bericht.
- U krijgt een brief met de uitkomst van uw aanvraag. Indien nodig neemt de gemeente vooraf met u contact op. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn om de gewenste parkeerplaats met u af te stemmen. De totale doorlooptijd bedraagt vaak 3-4 weken. Dit kan soms door onvoorziene omstandigheden uitlopen.
Wijzigen kenteken
Heeft u een andere auto, geef dan uw nieuwe kenteken door. Dit kan per post of met een e-mail naar verkeer@bernheze.org. Stuurt u ook mee:
- een kopie van uw geldige gehandicaptenparkeerkaart bestuurder (op uw kaart staat een hoofdletter B);
- gegevens van uw nieuwe voertuig (een kopie van de voor- en achterkant van uw kentekencard of kopieën van uw kentekenbewijzen deel I en II).
De gemeente zorgt er daarna voor dat het kenteken op het bord van uw gehandicaptenparkeerplaats wordt aangepast.
Geldigheid
- De gehandicaptenparkeerplaats op kenteken is net zolang geldig als uw gehandicaptenparkeerkaart (GPK). Dit is maximaal 5 jaar.
- Gebruikt u uw gehandicaptenparkeerkaart niet meer of bent u geen bestuurder meer? Dan moet u de kaart inleveren bij de gemeente. De gehandicaptenparkeerplaats wordt dan ook opgeheven.
Verhuizing
- Gaat u verhuizen? Geef dit dan door aan team Zorg via wegwijzer@bernheze.org. Zij zorgen ervoor dat de gehandicaptenparkeerplaats verwijderd wordt.
- Blijft u binnen de gemeente Bernheze wonen en heeft u parkeerproblemen nabij uw nieuwe woning? Doe dan een nieuwe aanvraag voor een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken.
Bezwaar maken tegen een beslissing van de gemeente
Bent u het niet eens met een beslissing van de gemeente Bernheze? Dan kunt u hier bezwaar tegen maken. Meer informatie over bezwaar maken.