Wet kwaliteitsborging bouwen

Gebouwen moeten veilig, gezond, bruikbaar en duurzaam zijn. Sinds 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging bouwen (Wkb) in werking getreden met als doel een verbetering van de bouwkwaliteit en meer controle tijdens de bouw.

Met de Omgevingswet zijn de bouwregels verandert. De bouwvergunning bestaat voortaan uit twee delen: ruimtelijk en technisch bouwen. Ruimtelijk bouwen gaat over of u op een bepaalde plek mag bouwen. De regels hiervoor staan in het omgevingsplan. Bij technisch bouwen wordt gekeken naar eisen op het gebied van bijvoorbeeld brandveiligheid, constructie of energieverbruik.

Met de komst van de Wet kwaliteitsborging bouwen (Wkb) toetst de gemeente geen (bouw)plannen meer voor bouwwerken met een laag risico (gevolgklasse I). Dit doet de kwaliteitsborger, een onafhankelijke controleur die de bouw begeleidt en die u zelf moet regelen.

Stappenplan bouwen

Stap 1: Vergunningcheck

Voordat u gaat (ver)bouwen, doet u eerst een vergunningcheck in het Omgevingsloket. U ziet dan meteen of u een vergunning nodig heeft, een melding moet doen en wat u moet doen om de vergunning aan te vragen.

Stap 2: Technische bouwvergunning of bouwmelding

Wanneer u een technische bouwvergunning nodig heeft, moet u laten zien hoe uw (bouw)plan eruit ziet en waar u het bouwwerk voor gaat gebruiken. Misschien heeft u een omgevingsvergunning nodig voor uw plan. De gemeente toetst dan of het bouwwerk binnen de omgeving past.

Wanneer uw bouwwerk valt onder de Wet kwaliteitsborging bouwen (Wkb).moet u een bouwmelding indienen via het Omgevingsloket. Bij de melding geeft u aan met welke kwaliteitsborger u samenwerkt. U bent verplicht een een onafhankelijke controleur (kwaliteitsborger) in te schakelen die niet alleen uw plannen checkt, maar ook zorgt dat alles op de bouwplaats volgens de regels gaat. Denk hierbij aan brandveiligheid, energieverbruik of eisen aan de constructie.

De kwaliteitsborger maakt een risicobeoordeling en legt controlemaatregelen vast in een zogenoemd borgingsplan. Via het Register Kwaliteitsborging vindt u een overzicht van kwaliteitsborgers.

De bouwmelding moet uiterlijk 4 weken voor u met de bouw start bij de gemeente binnen zijn. Zonder deze melding mag u niet beginnen.

Stap 3: Gereedmelding

Als het bouwproject klaar is en aan de regels voldoet, stelt de kwaliteitsborger een verklaring op. Deze verklaring stuurt u naar de gemeente.

Stap 4: Gebruik

Twee weken na de melding dat uw bouwwerk klaar is, mag u het nieuwe bouwwerk gebruiken.

Meer informatie

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Bouwen en wonen via telefoonnummer 0412-45 88 88 of stuur een e-mail naar bouwenenwonen@bernheze.org.