Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)
De gemeente Bernheze heeft Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA) in dienst. U heeft ze vast wel eens gezien in uw wijk of straat. De BOA’s spelen een belangrijke rol in het toezicht op de leefbaarheid van onze gemeente en het aanpakken van kleine ergernissen in uw woonomgeving.
Wijkgericht werken (WijkBOA)
De BOA’s in onze gemeente werken wijkgericht. Dit betekent dat u een eigen wijkBOA heeft in uw dorpskern. Deze wijkBOA is een vertrouwd gezicht en neemt de meeste meldingen in uw buurt waar. Zo weet de wijkBOA precies wat er speelt.
Er is ook een goede samenwerking met de wijkagent van de politie. Ze overleggen veel en gaan samen de straat op. De wijkBOA hoort graag wat er in uw buurt speelt en waar zij hun aandacht aan kunnen besteden. Een goede samenwerking tussen inwoners, politie, wijken, hulpinstanties en BOA’s draagt bij aan een fijnere buurt.
Uw WijkBOA’s
Locatie | WijkBOA |
---|---|
Loosbroek en Heeswijk-Dinther | Maureen |
Heesch | Jens en Cevin |
Vorstenbosch - Nistelrode | Paul |
Taken van de BOA’s
Onze BOA’s houden toezicht op verschillende zaken, zoals:
- Parkeren en verkeer rond scholen
- Hondenbeleid en aanlijnplicht
- Verkeersdoorstroming, verkeersoverlast en veiligheid
- Jeugdoverlast en hanggroepen / HALT-verwijzingen
- Correct aanbieden van afval
- Afval- en drugsdumpingen
- Naleving van de Alcoholwet (leeftijdsgrenzen en vergunningen)
- Illegale en onveilige bewoning, mensenhandel, ondermijning en een leefbare leefomgeving
- A.P.V. (algemene plaatselijke verordening) en lokale verordeningen
- VFL (Verordening Fysieke Leefomgeving)
- Hulpverlening
Naast toezicht werken de BOA's ook aan preventie, het signaleren van problemen en het doorverwijzen van inwoners naar hulpinstanties. De BOA's werken nauw samen met de politie, jongerenwerk, buurtbemiddeling, wooncorporaties en andere hulpverleners.
Bijzondere bevoegdheden
De taken van een BOA zijn niet hetzelfde als die van de politie, maar BOA’s en politie werken nauw samen en treden waar nodig gelijktijdig op. Een BOA heeft bijzondere bevoegdheden, zoals opsporingsbevoegdheid, boetes uitschrijven, verdachten aanhouden en identiteitscontrole.
Toezicht
Het toezicht van de BOA vindt plaats op verschillende dagen, tijden en in de weekenden. Bij het plannen wordt rekening gehouden met evenementen, meldingen en acties. Permanente controle is niet mogelijk en ook niet gewenst; controles blijven daarom altijd een momentopname.
Bodycams
De BOA’s dragen bodycams tijdens hun werkzaamheden voor hun eigen veiligheid. Wanneer de BOA het nodig acht, kan hij de bodycam aanzetten en beelden opnemen in de openbare ruimte. Deze beelden kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor een aangifte.
Zelf overlast melden bij de BOA
Heeft u last van overlast in uw woonomgeving? Spreek dan de BOA aan. Zij gaan graag met u in gesprek en kunnen de juiste instanties inschakelen om een oplossing te vinden voor uw probleem of ergernis. Hoe meer informatie de gemeente heeft over de overlast, hoe gerichter en effectiever zij kan controleren en handelen. Daarom is het belangrijk om overlast te blijven melden. Gezamenlijke inspanningen bieden de beste kansen om overlast aan te pakken.
Waarom overlast melden?
Door overlast te melden, helpt u de gemeente om gerichter en effectiever te controleren en te handelen. Dit zorgt voor een betere leefomgeving voor iedereen. Uw melding kan bijvoorbeeld gaan over:
- Geluidsoverlast
- Verkeersproblemen
- Hondenpoep
- Zwerfafval
- Hangjongeren
Hoe kunt u overlast melden?
U kunt op verschillende manieren contact opnemen met de BOA's:
- Spreek de wijkBOA aan tijdens zijn surveillance
- Geef online een melding door
- Via telefoonnummer 0412 458888. U kunt hier ook een contactverzoek laten maken.
- Via telefoonnummer 0900 - 8844 (na sluiting gemeentehuis of wanneer u twijfelt tussen BOA’s of politie)
- Anoniem een melding maken: Meld Misdaad Anoniem
Wanneer u bij een melding uw naam en contactgegevens achterlaat, kunnen we binnen de behandeltermijn u een terugmelding geven of aangeven dat uw melding is afgehandeld.
Wat gebeurt er met uw melding?
Na uw melding gaat de BOA aan de slag om de situatie te beoordelen en de juiste instanties in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld de politie, jongerenwerk of buurtbemiddeling zijn. Samen zoeken zij naar een oplossing voor uw probleem.
U heeft een boete, bekeuring of waarschuwing gekregen
Het kan zijn dat u van een BOA een boete, bekeuring of waarschuwing heeft gekregen. In de meeste gevallen heeft u een waarschuwingskaart gehad met daarop de overtreding die u heeft begaan.
Wanneer u het hier niet mee eens bent of vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen. Stuur hiervoor een e-mail naar gemeente@bernheze.org. U kunt ons ook bellen via telefoonnummer 0412 - 458888.