Algemene informatie opvang vluchtelingen
In Nederland worden verschillende soorten opvang voor verschillende soorten mensen in uiteenlopende opvangcentra aangeboden. Hier vindt u meer informatie over op welke locaties we verschillende vluchtelingen opvangen en worden de belangrijkste begrippen uitgelegd.
Op welke locaties vangen we vluchtelingen op?
- Heeswijk-Dinther, Meerstraat 45-45a: 82 ontheemden / tijdelijk opvang / vanaf februari 2025.
- Nistelrode, Tramplein 3: 70 ontheemden.
- Heesch, twee woningen van Woningcorporatie Mooiland: 12 ontheemden.
- Heesch, alleenstaande minderjarige vreemdelingen.
Welke type mensen
Vluchteling
Een vluchteling is een persoon die gedwongen zijn of haar land is ontvlucht vanwege oorlog, geweld of vervolging, in veel gevallen plotseling en zonder voorafgaande waarschuwing. Zij kunnen niet naar huis terugkeren totdat de omstandigheden in het land van herkomst veilig zijn. Een officiële instantie zoals de overheid of de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties bepaalt of een persoon die internationale bescherming zoekt een vluchteling is volgens de definitie van het Vluchtelingenverdrag.
Asielzoeker
Een asielzoeker is iemand op de vlucht die internationale bescherming zoekt, maar wiens beroep op vluchtelingenstatus nog niet bepaald is. Een asielzoeker kan alleen bescherming aanvragen in het land van aankomst, wat betekent dat zij een grens moeten oversteken om asiel aan te kunnen vragen. Vervolgens moet men in staat zijn om te bewijzen dat ze voldoen aan de criteria om beschermd te worden als vluchteling.
- U vindt ook informatie verzameld op onze webpagina Opvang asielzoekers in Bernheze.
Statushouder
Een statushouder is iemand die een (tijdelijke) verblijfsvergunning heeft gekregen en dus (tijdelijk) in Nederland mag blijven. Zodra een asielzoeker als vluchteling erkend is en in Nederland mag blijven, krijgt diegene een tijdelijke verblijfsvergunning voor een periode van drie/vijf jaar. Na vijf jaar kunnen statushouders een definitieve verblijfsvergunning aanvragen.
Ontheemde (Oekraïense vluchteling)
Een ontheemde is iemand die vlucht voor vervolging of natuurgeweld binnen de grenzen van het eigen land. In Nederland (ook in Bernheze) vangen we mensen op die uit Oekraïne gevlucht zijn voor de oorlog. Zij worden als ontheemden gezien vanwege De Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.
De gemeente vangt op meerdere plekken ontheemden op. Op dit moment is de taakstelling 210 ontheemden. Op dit moment zijn er een aantal locaties in de gemeente Bernheze waar huisvesting voor ontheemden is of wordt gerealiseerd. Op Tramplein 3 (voormalig RABO kantoor) in Nistelrode. Daar wonen momenteel 70 mensen uit Oekraïne.
De gemeente Bernheze heeft ook een pand aan de Meerstraat 45 in Heeswijk-Dinther gekocht en verbouwd om tijdelijke huisvesting voor ontheemden te bieden. Dit pand biedt, na verbouwing onderdak aan 82 ontheemden. Daarnaast worden er verschillende locaties verder onderzocht waar de gemeente Bernheze ook ontheemden kan opvangen. Als hier meer over te vertellen is, verschijnt er informatie op deze pagina.
Alleenstaande Minderjarige Vreemdeling (AMV)
Een minderjarige vreemdeling is een kind dat niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Deze kinderen hebben recht op een asielvergunning als zij bescherming nodig hebben tegen gevaar, zoals oorlog en vervolging in het thuisland. Als minderjarige vreemdelingen zonder gezaghebbende ouder of voogd naar Nederland komen, dan worden ze alleenstaande minderjarige vreemdelingen genoemd.
Op dit moment vangen we in gemeente Bernheze enkele Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV-ers) op. Behalve woonruimte organiseren we met veel partners ook de dagelijkse zorg en onderwijs.
Soorten opvanglocaties
Noodopvang
Noodopvang zijn tijdelijke opvang-locaties van het COA met vaak een lager kwaliteits- en voorzieningenniveau dan vaste opvanglocaties. Dit zijn bijvoorbeeld evenementenhallen, leegstaande kantoren, recreatiewoningen, schepen of tijdelijke paviljoens die speciaal voor de opvang neergezet worden.
Tijdelijke Gemeentelijke Opvang (of crisisnoodopvang - CNO)
Korte opvang in ruimtes die de overheid meestal inzet bij een ramp of crisis en zelf in eigendom heeft. De locaties worden geregeld door gemeenten en veiligheidsregio’s. Gemeenten voeren op deze locatie zelf het dagelijkse beheer, soms in samenwerking met derde partijen.
Asielzoekerscentrum (AZC)
Een asielzoekerscentrum is een opvangcentrum voor asielzoekers die tijdelijk in een land verblijven tot over hun asielaanvraag is beslist. Asielzoekers verblijven langere tijd in hetzelfde asielzoekerscentrum. Een AZC is een opvanglocatie die voor langere tijd beschikbaar is.
Vragen en meer informatie
Hebt u vragen over de opvang van vluchtelingen? Dan kunt u bellen naar 0412 - 45 88 88. Of stuur uw vraag via e-mail naar opvang@bernheze.org.