Grondtransacties
Op deze pagina publiceren wij onze grondtransacties. Voorbeelden van grondtransacties zijn verkoop, verhuur, pacht en erfpacht. Ook uitgifte van weides, tuinen en reststroken. Een bekendmaking kan zijn de uitnodiging om uw interesse voor een bepaald vastgoed aan ons te melden. Een uitzondering kan zijn dat wij ons voornemen om een transactie aan te gaan met één partij, zonder dat anderen daarvoor in aanmerking komen, bekend maken.
Direct naar
Voornemen tot openbare verpachting 2025 perceel Heesch F 47 - gemeente Bernheze
De gemeente Bernheze heeft perceel F47 in eigendom welk tijdelijk verpacht wordt totdat het wordt ingezet voor het beoogde einddoel.
Wat wordt er verpacht?
De gemeente gaat het perceel (grasland), gelegen in Heesch, uitgeven.
Op welke wijze wordt er verpacht?
Het perceel wordt openbaar en transparant verpacht en via loting zal de winnaar worden geselecteerd.
Voor welke periode wordt er verpacht?
De pachtovereenkomst zal ingaan op 1 mei 2025 en eindigen op 31 december 2025.
Wat zijn de minimumeisen om in aanmerking te komen?
Voor het pachten van het perceel grasland komen natuurlijke personen en rechtspersonen in aanmerking. Het glyfosaatverbod op het perceel moet na worden geleefd. Pachter dient 10% van de oppervlakte in te zaaien met een bloemenmengsel.
Hoe wordt het perceel aangeboden?
Voor het perceel wordt de pachtprijs met bijbehorende voorwaarden kenbaar gemaakt.
Hoe verloopt de selectieprocedure?
Op 10 april 2025 wordt de informatie over de selectieprocedure gepubliceerd via het online platform Pachtportaal. Tot en met 20 april 2025 kan op het perceel ingeschreven worden via het digitale aanmeldformulier dat via de website Pachtportaal (Deze link gaat naar een externe website) is te raadplegen.
Het perceel F 47 dat door de gemeente Bernheze wordt aangeboden, is in Pachtportaal aangeduid als cluster B46-a2.2025.
Publicatiedatum: 31 maart 2025
Uitgifte van reststroken grond
Reststroken zijn stukken gemeentegrond die aan uw perceel grenzen en vaak als groenstrook worden gebruikt. Deze grond is niet meer nodig voor de openbare ruimte. U kunt een verzoek indienen om deze grond te kopen of te huren. Uw aanvraag wordt beoordeeld volgens de regels van de gemeente Bernheze. De beoordeling duurt ongeveer 8 weken.
Wat zijn reststroken?
Reststroken zijn stukken grond die aan de voor-, zij- of achterkant van uw perceel liggen. Deze grond is vaak niet meer nodig voor de openbare ruimte en kan mogelijk verkocht of verhuurd worden.
Verzoek tot koop of huur
Wilt u weten of een stuk gemeentegrond een reststrook is en of u deze kunt kopen of huren? Dien dan een verzoek in via het formulier:
- verzoek tot koop en/of huur reststroken (PDF, 35.3 kB)
Beoordeling verzoek
Uw verzoek wordt beoordeeld aan de hand van de Regeling voor de verkoop, verhuur en bruikleen van reststroken in de gemeente Bernheze (PDF, 88.1 kB). Enkele belangrijke punten zijn:
- De reststrook moet direct aan uw perceel grenzen.
- Als de reststrook ook aan andere percelen grenst, krijgen de eigenaren van die percelen ook de kans om de grond te kopen of te huren.
- Als er kabels en leidingen in de reststrook liggen, wordt in overleg met de eigenaar van de kabel of leiding bekeken of verkoop mogelijk is en onder welke voorwaarden.
- Elke aanvraag wordt getoetst aan de verkeerssituatie en beoordeeld op stedenbouwkundige, civieltechnische en/of bestemmingsplan technische aspecten.
- Stroken bij aaneengeschakelde bebouwing worden alleen verkocht, verhuurd of in bruikleen gegeven als alle bewoners uit het blok akkoord zijn.
- Aan huurders van woningen wordt geen grond verkocht, maar huur of bruikleen is wel mogelijk.
Verkoopprijzen
Bent u eigenaar van een woning en wilt u een stukje gemeentegrond kopen of huren? Dan wordt eerst gekeken of het om een reststrook gaat en of deze voor verkoop of verhuur in aanmerking komt. De prijzen van reststroken vindt u op de pagina verordeningen en beleidsnota’s, onderdeel Volkshuisvesting en Woningbouw; bij de grondprijzenbrief Bernheze.
Contact
Het bedrijf Intersolum voert dit project voor de gemeente uit. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
- Jules Arts, telefoon 06 - 31 62 27 45, bereikbaar op woensdagen en donderdagen
- Arie de Man, telefoon 06 - 46 95 41 27, bereikbaar op woensdagen en donderdagen
U kunt ook een e-mail sturen met uw vraag naar gemeente@bernheze.org ter attentie van Jules Arts of Arie de Man.
Met deze publicatie geeft de gemeente Bernheze uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778/zaal Didam).
Uitgifte van paardenweiden
De gemeente Bernheze heeft een aantal kleine stukken grond in eigendom die worden verhuurd als paardenwei. Het gaat om de volgende locaties:
- Heesch: Schoonstraat, Kruishoekstraat, Wijststraat, Broekhoek, Nieuwstraat, ’t Dorp, Vinkelsestraat, Graafsebaan en Boogstraat
- Nistelrode: Hoge Akkers, Heuvelstraat, Laar, De Geerden
- Vorstenbosch: Lendersgat
- Heeswijk-Dinther: Irenestraat, Essenburgh
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 6 september 2022 de Regeling voor de verhuur van een paardenwei in de gemeente Bernheze 2022 (PDF, 49.9 kB) vastgesteld. In deze regeling staan de selectieprocedure en selectiecriteria om in aanmerking te komen voor de huur van een paardenwei. Enkele belangrijke punten hieruit zijn:
- Uitsluitend inwoners van de kern waar de paardenwei ligt, komen in aanmerking voor het huren van die paardenwei.
- Belangstellenden worden geregistreerd op een wachtlijst. Komt er een paardenwei vrij? Dan worden de kandidaten in volgorde van die lijst benaderd.
- Er wordt slechts één paardenwei per persoon/adres uitgegeven.
- De maximale omvang van een paardenwei is ongeveer 5.000 m².
Met deze publicatie geeft de gemeente Bernheze uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778/zaal Didam).
Uitgifte van volkstuinen
De gemeente Bernheze heeft op twee locaties in Nistelrode een aantal volkstuinen liggen die worden verhuurd aan particulieren. Het gaat om een complex aan De Geerden en een complex aan de Waardsestraat.
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 6 september 2022 de Regeling voor de verhuur van volkstuinen in de gemeente Bernheze 2022 (PDF, 53.6 kB) vastgesteld. In deze regeling staan de selectieprocedure en selectiecriteria om in aanmerking te komen voor de huur van een volkstuin. Enkele belangrijke punten daaruit zijn:
- Uitsluitend inwoners van de kern waar de volkstuin ligt, komen in aanmerking voor het huren van een volkstuin.
- Is er sprake is van een overschot aan beschikbare volkstuinen? Dan komen ook inwoners uit de overig kernen van de gemeente in aanmerking.
- Belangstellenden worden geregistreerd op een wachtlijst. Komt er een volkstuin vrij? Dan worden de kandidaten in volgorde van die lijst benaderd.
- Op de volkstuinen mogen geen dieren worden gehouden.
Met deze publicatie geeft de gemeente Bernheze uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778/zaal Didam).