Bekendmakingen grondtransacties
Op deze pagina publiceren wij onze grondtransacties. Voorbeelden van grondtransacties zijn verkoop, verhuur, pacht en erfpacht. Ook uitgifte van weides, tuinen en reststroken. Een bekendmaking kan zijn de uitnodiging om uw interesse voor een bepaald vastgoed aan ons te melden. Een uitzondering kan zijn dat wij ons voornemen om een transactie aan te gaan met één partij, zonder dat anderen daarvoor in aanmerking komen, bekend maken.
Kennisgeving onteigeningsplan bedrijventerrein Heesch West
Ontwerp koninklijk besluit tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeenten ‘s-Hertogenbosch en Bernheze voor de uitvoering van de bestemmingsplannen Heesch West en Heesch West
Rijkswaterstaat Corporate Dienst
De burgemeesters van ’s-Hertogenbosch en Bernheze delen mee dat op verzoek van de Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, ingevolge artikel 78 van de onteigeningswet, een ontwerp koninklijk besluit met de daaraan ten grondslag liggende stukken ter inzage zal worden gelegd. Het ontwerp koninklijk besluit wijst op verzoek van het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Heesch West onroerende zaken ter onteigening aan die nodig zijn voor de uitvoering van de bestemmingsplannen Heesch West (gemeente Bernheze) en Heesch West (gemeente ’s-Hertogenbosch).
De bestemmingsplannen voorzien in de realisatie van een regionaal bedrijventerrein, bestemd voor (zeer) grootschalige bedrijven in de sectoren productie, logistiek, bouw, circulaire economie, agrofood, duurzame energie en life sciences. Het huidig gebruik als gemengd buitengebied (agrarisch met wonen en lokale infrastructuur) past niet binnen de bestemmingen die de te onteigenen gronden volgens de bestemmingsplannen hebben.
De regio heeft behoefte aan ruimte voor middelgrote tot zeer grootschalige bedrijven met een regionale binding die zich willen doorontwikkelen. Deze bedrijven kunnen geen passende kavels vinden op bestaande bedrijventerreinen in de regio, omdat deze al bijna volledig zijn uitgegeven. Om hierop in te spelen en deze bedrijven te kunnen behouden voor de regio is het bedrijventerrein Heesch West ontwikkeld dat voorziet in de concrete regionale behoefte en schaarste in grote kavels. Het aanbod op bedrijventerrein Heesch West is onderscheidend en complementair aan andere bedrijventerreinen in de regio. Daarom is de realisatie ervan belangrijk voor de economische ontwikkeling en het behoud en ontwikkeling van de werkgelegenheid in de regio.
Aan de onroerende zaken zijn de onderscheiden bestemmingen Verkeer en Groen toegekend en de dubbelbestemming Waarde-Archeologie 3.
Terinzagelegging
Op de voorbereiding van het koninklijk besluit is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Het ontwerp koninklijk besluit en de, ingevolge artikel 79 van de onteigeningswet, vereiste stukken liggen ter inzage op de volgende locaties:
- gemeente ‘s-Hertogenbosch, Wolvenhoek 1 te ‘s-Hertogenbosch (openingstijden staan op de website van de gemeente).
- gemeente Bernheze, De Misse 6 te Heesch (openingstijden staan op de website van de gemeente).
- Rijkswaterstaat Corporate Dienst, Griffioenlaan 2 te Utrecht (alleen op afspraak).
Het ontwerp koninklijk besluit en het onteigeningsplan liggen ter inzage vanaf 21 januari 2025 tot en met 3 maart 2025.
Belanghebbenden kunnen in de periode dat de stukken ter inzage liggen, deze stukken ook digitaal inzien en/of downloaden op de website Rijkswaterstaat Publicatie Platform.
Zienswijzen
Belanghebbenden kunnen gedurende de hierboven genoemde periode, waarin het ontwerp koninklijk besluit en het onteigeningsplan ter inzage liggen, schriftelijk of mondeling hun zienswijzen over het ontwerp koninklijk besluit naar voren brengen. Schriftelijke reacties worden gericht aan Zijne Majesteit de Koning, d.t.v. de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Rijkswaterstaat Corporate Dienst, Afdeling BJV Publiekrecht, onder vermelding van dossiernr. ON4-2023-101032. Een schriftelijke reactie kan per post worden verzonden naar Postbus 2232, 3500 GE Utrecht of per e-mail naar cdloketonteigening@rws.nl.
Voor nadere inlichtingen over de procedure, voor het maken van een afspraak als u een zienswijze mondeling kenbaar wilt maken of wanneer u het ontwerpbesluit in Utrecht wilt komen inzien, neemt u contact op met Rijkswaterstaat Corporate Dienst, de heer mr. P.W.M. Lommerse, tel.nr. 06-51319545 of de heer mr. W.B. de Kleuver, tel.nr. 06-50197229.
Hoorzitting
In het kader van deze procedure is een hoorzitting gepland. Deze is uitsluitend bedoeld voor degenen die in hun zienswijzen kenbaar hebben gemaakt dat zij gebruik willen maken van de mogelijkheid om te worden gehoord. Deze hoorzitting vindt plaats op 26 maart 2025 om 14:00 uur in het gemeentehuis van Bernheze, De Misse 6 te Heesch. Hiervoor wordt geen afzonderlijke uitnodiging verzonden.
Uitgifte van reststroken grond
Reststroken zijn stukken gemeentegrond die aan uw perceel grenzen en vaak als groenstrook worden gebruikt. Deze grond is niet meer nodig voor de openbare ruimte. U kunt een verzoek indienen om deze grond te kopen of te huren. Uw aanvraag wordt beoordeeld volgens de regels van de gemeente Bernheze. De beoordeling duurt ongeveer 8 weken.
Wat zijn reststroken?
Reststroken zijn stukken grond die aan de voor-, zij- of achterkant van uw perceel liggen. Deze grond is vaak niet meer nodig voor de openbare ruimte en kan mogelijk verkocht of verhuurd worden.
Verzoek tot koop of huur
Wilt u weten of een stuk gemeentegrond een reststrook is en of u deze kunt kopen of huren? Dien dan een verzoek in via het formulier:
- verzoek tot koop en/of huur reststroken (PDF, 35.3 kB)
Beoordeling verzoek
Uw verzoek wordt beoordeeld aan de hand van de Regeling voor de verkoop, verhuur en bruikleen van reststroken in de gemeente Bernheze (PDF, 88.1 kB). Enkele belangrijke punten zijn:
- De reststrook moet direct aan uw perceel grenzen.
- Als de reststrook ook aan andere percelen grenst, krijgen de eigenaren van die percelen ook de kans om de grond te kopen of te huren.
- Als er kabels en leidingen in de reststrook liggen, wordt in overleg met de eigenaar van de kabel of leiding bekeken of verkoop mogelijk is en onder welke voorwaarden.
- Elke aanvraag wordt getoetst aan de verkeerssituatie en beoordeeld op stedenbouwkundige, civieltechnische en/of bestemmingsplan technische aspecten.
- Stroken bij aaneengeschakelde bebouwing worden alleen verkocht, verhuurd of in bruikleen gegeven als alle bewoners uit het blok akkoord zijn.
- Aan huurders van woningen wordt geen grond verkocht, maar huur of bruikleen is wel mogelijk.
Verkoopprijzen
Bent u eigenaar van een woning en wilt u een stukje gemeentegrond kopen of huren? Dan wordt eerst gekeken of het om een reststrook gaat en of deze voor verkoop of verhuur in aanmerking komt. De prijzen van reststroken vindt u op de pagina verordeningen en beleidsnota’s, onderdeel Volkshuisvesting en Woningbouw; bij de grondprijzenbrief Bernheze.
Contact
Het bedrijf Intersolum voert dit project voor de gemeente uit. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
- Jules Arts, telefoon 06 - 31 62 27 45, bereikbaar op woensdagen en donderdagen
- Arie de Man, telefoon 06 - 46 95 41 27, bereikbaar op woensdagen en donderdagen
U kunt ook een e-mail sturen met uw vraag naar gemeente@bernheze.org ter attentie van Jules Arts of Arie de Man.
Met deze publicatie geeft de gemeente Bernheze uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778/zaal Didam).
Uitgifte van paardenweiden
De gemeente Bernheze heeft een aantal kleine stukken grond in eigendom die worden verhuurd als paardenwei. Het gaat om de volgende locaties:
- Heesch: Schoonstraat, Kruishoekstraat, Wijststraat, Broekhoek, Nieuwstraat, ’t Dorp, Vinkelsestraat, Graafsebaan en Boogstraat
- Nistelrode: Hoge Akkers, Heuvelstraat, Laar, De Geerden
- Vorstenbosch: Lendersgat
- Heeswijk-Dinther: Irenestraat, Essenburgh
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 6 september 2022 de Regeling voor de verhuur van een paardenwei in de gemeente Bernheze 2022 (PDF, 49.9 kB) vastgesteld. In deze regeling staan de selectieprocedure en selectiecriteria om in aanmerking te komen voor de huur van een paardenwei. Enkele belangrijke punten hieruit zijn:
- Uitsluitend inwoners van de kern waar de paardenwei ligt, komen in aanmerking voor het huren van die paardenwei.
- Belangstellenden worden geregistreerd op een wachtlijst. Komt er een paardenwei vrij? Dan worden de kandidaten in volgorde van die lijst benaderd.
- Er wordt slechts één paardenwei per persoon/adres uitgegeven.
- De maximale omvang van een paardenwei is ongeveer 5.000 m².
Met deze publicatie geeft de gemeente Bernheze uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778/zaal Didam).
Uitgifte van volkstuinen
De gemeente Bernheze heeft op twee locaties in Nistelrode een aantal volkstuinen liggen die worden verhuurd aan particulieren. Het gaat om een complex aan De Geerden en een complex aan de Waardsestraat.
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 6 september 2022 de Regeling voor de verhuur van volkstuinen in de gemeente Bernheze 2022 (PDF, 53.6 kB) vastgesteld. In deze regeling staan de selectieprocedure en selectiecriteria om in aanmerking te komen voor de huur van een volkstuin. Enkele belangrijke punten daaruit zijn:
- Uitsluitend inwoners van de kern waar de volkstuin ligt, komen in aanmerking voor het huren van een volkstuin.
- Is er sprake is van een overschot aan beschikbare volkstuinen? Dan komen ook inwoners uit de overig kernen van de gemeente in aanmerking.
- Belangstellenden worden geregistreerd op een wachtlijst. Komt er een volkstuin vrij? Dan worden de kandidaten in volgorde van die lijst benaderd.
- Op de volkstuinen mogen geen dieren worden gehouden.
Met deze publicatie geeft de gemeente Bernheze uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778/zaal Didam).