Alcoholvergunning

Horecabedrijven, slijterijen, sportkantines en buurt- en dorpshuizen hebben een alcoholvergunning nodig om alcohol te mogen verkopen en ter plaatse te laten nuttigen. Een slijterij mag alleen drank verkopen voor gebruik elders.

Aanvragen

U vraagt de alcoholvergunning aan via de online vergunningchecker. Als er een terras bij de inrichting is, moet u ook een terrasvergunning aanvragen.

Wanneer een nieuwe vergunningaanvraag?

U moet een nieuwe alcoholvergunning aanvragen als er sprake is van een nieuwe ondernemer. Dit is het geval:

  • als een andere ondernemer een bestaand horecabedrijf overneemt;
  • als er in een pand waar nog geen horeca gevestigd was een horecabedrijf wordt begonnen;
  • als de rechtsvorm wijzigt. Bijvoorbeeld: het horecabedrijf werd eerst geëxploiteerd door een vennootschap onder firma (v.o.f.) en de rechtsvorm wordt gewijzigd in een besloten vennootschap (bv). Voor de Alcoholwet betekent dit dat er een nieuwe ondernemer is, en dat er een nieuwe vergunning moet worden aangevraagd.

Deze regels gelden ook bij de start of overname van een sportkantine, buurthuis et cetera.

Melding wijziging leidinggevende

U hoeft niet in alle gevallen een (nieuwe) alcoholvergunning aan te vragen. Soms kunt u volstaan met een melding wijziging leidinggevende.

Prijs

Het aanvragen van een alcoholvergunning kost € 564,60

Voorwaarden

Om de vergunning aan te vragen moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • alle leidinggevenden zijn minimaal 21 jaar;
  • alle leidinggevenden hebben geen strafblad en moeten vol­doen aan de re­gels over in­te­gri­teit (dit wordt ge­toetst via de Bi­bob-pro­ce­du­re);
  • er is altijd minimaal 1 leidinggevende aanwezig (of een barvrijwilliger die een instructie verantwoord alcohol (IVA) heeft gevolgd bij een paracommerciële instelling);
  • elke leidinggevende heeft een verklaring sociale hygiëne;
  • uw horecabedrijf of slijterij voldoet aan het Bouwbesluit 2012.

Voor verenigingen en stichtingen die alcohol verkopen gelden extra voorwaarden:

  • alle barvrijwilligers moeten een instructie verantwoord alcohol (IVA) hebben gevolgd;
  • het opstellen van een bestuursreglement.

Wet Bibob

Bij de aanvraag van een commerciële alcoholvergunning moet u ook een Bibob-toets doen. Deze toets screent op integriteit en kan de vergunning weigeren bij vermoeden van criminele activiteiten. De Bibob-formulieren moeten samen met de aanvraag worden ingediend.

Beslistermijn

De gemeente beslist binnen 8 weken of u een alcoholvergunning krijgt. Als er nog stukken ontbreken, wordt de termijn tijdelijk stopgezet.

Regels

Op de website Overheid.nl vindt u meer informatie over de Alcoholwet.

Bezwaar maken

Bent u het niet eens met een beslissing van de gemeente Bernheze? Dan kunt u hier bezwaar tegen maken. Meer informatie over bezwaar maken.

Vragen

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over het aanvragen van een alcoholvergunning? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 0412 - 45 88 88 of stuur een e-mail naar horeca@bernheze.org.