Omgevingsvergunning

Bent u van plan om te bouwen, verbouwen, uitbreiden, slopen, bomen te kappen of iets te veranderen in uw woonomgeving? U heeft dan waarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig. U vraagt alle vergunningen of ontheffingen voor uw werkzaamheden in één keer aan en krijgt ook maar één vergunning.

Wel of geen vergunning?

Via het Omgevingsloket kunt u zelf een (gratis) vergunningcheck doen. Bij een vergunningcheck wordt duidelijk of u een vergunning nodig heeft.

Toets vergunningsplicht

Heeft u de vergunningcheck gedaan en is de uitkomst ‘raadpleeg de gemeente’ of twijfelt u over de uitkomst? Vraag dan een toets vergunningsplicht aan bij de gemeente. We kunnen voorkomen dat u veel overbodige tijd, energie en geld steekt in de uitwerking van uw plan. Hoe sneller u met ons afstemt hoe groter de voordelen.

Vooroverleg

Is uw plan niet vergunningsvrij en past het niet binnen het omgevingsplan? Dan is het verstandig om eerst een vooroverleg met de gemeente aan te vragen.

Aanvragen omgevingsvergunning

Heeft u een omgevingsvergunning of melding nodig? Vraag deze digitaal aan via het Omgevingsloket. Om in te loggen heeft u DigiD (particulieren) of e-Herkenning (bedrijven) nodig.

Wet Bibob bij bouwen

In sommige gevallen is de Wet Bibob (Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur) van toepassing op uw aanvraag van een omgevingsvergunning. Deze wet stelt gemeenten in staat om te beoordelen of er criminele banden zijn bij de aanvraag van bepaalde vergunningen.

De gemeente Bernheze past de Wet Bibob toe bij aanvragen voor een omgevingsvergunning voor bouwactiviteiten met een bouwaanneemsom van € 50.000 (exclusief btw) en hoger. Meer informatie over de wet Bibob vindt u op de website van de Dienst Justis.

Indieningsvereisten

De aanvraag moet voldoen aan de indieningsvereisten uit de omgevingsregeling. Onderstaande documenten moeten worden aangeleverd:

  • een situatietekening;
  • plattegronden (bestaand en nieuw);
  • gevelaanzichten (bestaand en nieuw);
  • doorsnede;
  • principedetail.

Constructieve gegevens moeten voorzien zijn van maatvoering, materialisatie en op schaal.

Kosten

Aan de behandeling van een aanvraag omgevingsvergunning zijn legeskosten verbonden. Deze kosten staan in de legesverordening en verschillen per activiteit. De kosten voor een architect en adviseurs zijn niet inbegrepen. De legeskosten worden bepaald aan de hand van de activiteit(en) waarop de gevraagde omgevingsvergunning beoordeeld wordt.

De bouwactiviteit wordt bepaald op basis van de ROEB-lijst, een jaarlijks geüpdatet overzicht van bouwkosten. Mogelijk is er kostenverhaal van toepassing op uw plan. Ga voor meer informatie naar onze pagina Vooroverleg met de gemeente.

Hulp bij aanvraag

Het kan verstandig zijn om een deskundig adviseur in te schakelen voor uw aanvraag. Een adviseur kan u gericht adviseren over uw persoonlijke wensen/situatie en zorgt voor de benodigde stukken (rapporten en/of tekeningen) en het vergunningstraject.

Procedure

De reguliere procedure heeft een standaard beslistermijn van 8 weken, die eenmalig met 6 weken kan worden verlengd. In sommige gevallen geldt de uitgebreide procedure van 26 weken. U wordt hierover geïnformeerd.

Besluit

Het besluit en de gewaarmerkte stukken bij het besluit ontvangt u per e-mail. Uw besluit wordt ook gepubliceerd op www.bernheze.org, www.overheid.nl en in DeMooiBernhezeKrant.

Belanghebbenden hebben 6 weken de tijd om bezwaar te maken tegen het besluit. Zonder bezwaar wordt de omgevingsvergunning na 6 weken onherroepelijk en kunt u starten met de bouwwerkzaamheden.

Wet Kwaliteitsborging (Wkb)

Sinds 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging (Wkb) van kracht. Hierdoor zijn niet alle bouwplannen meer vergunningsplichtig, maar alleen meldingsplichtig. Meer informatie vindt u op onze pagina Wet kwaliteitsborging bouwen.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Bouwen en wonen via telefoonnummer 0412-45 88 88 of stuur een e-mail naar bouwenenwonen@bernheze.org.