Opvang mensen uit Oekraïne
Door de oorlog in Oekraïne zijn veel mensen op de vlucht geslagen. Een deel daarvan wordt in Nederland opgevangen, zo ook in Bernheze. Per gemeente is er naar rato een verdeling gemaakt hoeveel mensen uit Oekraïne worden opgevangen. Deze mensen worden verspreid over de kernen van de gemeente opgevangen op locaties die veelal in eigendom zijn van de gemeente.
Drie locaties
Er zijn een drietal locaties waar ontheemden worden opgevangen.
- De crisisnoodopvanglocatie ligt op een gemeentelijk perceel gelegen aan de Zandkant 6c in Heeswijk-Dinther, noodopvang voor 200 ontheemden
- Tramplein 3 in Nistelrode, tijdelijke huisvesting voor 70 ontheemden
- Meerstraat 45, na verbouwing vanaf 1 januari 2025 tijdelijke huisvesting voor 82 ontheemden.
Hoe zijn de locaties ingericht?
Crisisnoodopvang Heeswijk-Dinther
Er zijn woonunits waar vier personen in kunnen wonen. Elke woonunit is voorzien van verwarming, verlichting, twee stapelbedden en een tafel met stoelen. Daarnaast zijn er 5 woonunits voor mindervaliden ingericht. Deze zijn in de buurt van het toegankelijke sanitair gebouwd. Er is beveiliging en een EHBO-post bij de ingang. Er zijn twee paviljoens op het terrein. Eén dient als ontspanningsruimte en in het andere paviljoen kunnen bewoners gezamenlijk eten. Er is extra verlichting aangebracht voor de donkere maanden.
Na zorgvuldige afweging met de omwonenden heeft het College B&W besloten om de verblijfsduur van de crisisnoodopvang in Heeswijk- Dinther te verlengen tot 1 oktober 2024. Daarbij wordt voor de bewoners van de crisisnoodopvang die verhuizen naar een reguliere plek in de gemeente Bernheze gebruik gemaakt van een uitlooptermijn tot maximaal 31 december 2024.
Tramplein 3, Nistelrode en Meerstraat 45, Heeswijk-Dinther
Het gebouw aan Tramplein 3 in Nistelrode is ingericht voor de opvang van 70 Oekraïense vluchtelingen. De panden aan de Meerstraat 45 – 45 a in Heeswijk-Dinther worden op dezelfde manier verbouwd voor 82 ontheemden. De locaties zijn of worden ingericht dat het voor de ontheemden als een "tijdelijk" thuis voelt. Zelfredzaamheid staat voorop. Dat betekent dat er door de bewoners zelf koken en hun was doen. Ook wordt er van ze verwacht dat ze de keukens en eigen kamers schoonhouden.
Alle bewoners hebben per gezin- familie een eigen woonunit met een tafel, stoelen, stapelbedden en een kledingkast. De woonruimte is voorzien van eigen sanitair en douchegelegenheid. De grootte van de kamers varieert van 2 tot 4 personen.
Meer informatie
- Nieuwsbrief van de CNO juni 2024 (PDF, 2.6 MB) (lees hoe het gaat op de crisisnoodopvang in Heeswijk-Dinther en verhalen over een aantal bewoners).
- Veel gestelde vragen en antwoorden vluchtelingen Bernheze (PDF, 94.0 kB)
- Privacyverklaring crisisnoodopvang (in het Nederlands en Oekraïens) (PDF, 153.0 kB)
Contact
Voor vragen of opmerkingen kunt u een e-mail sturen naar oekraine@bernheze.org.