Welstand

Voor het bouwen of ingrijpend veranderen van een gebouw is een omgevingsvergunning nodig. Als onderdeel van die vergunning toetst de gemeente ook of het plan wel in de omgeving past. Dat heet de welstandstoets. Zo wordt er gekeken naar het ontwerp van het gebouw, hoe het zich verhoudt tot de omgeving en de bouwtechnische en esthetische uitwerking.

In de gemeente Bernheze zijn weinig regels voor welstand. Welstandseisen gelden alleen voor bepaalde cultuurhistorische gebieden, enkele nieuwbouwplannen en voor reclame-uitingen.

Cultuurhistorische gebieden

Met de welstandskaart kunt u zien of een adres binnen een welstandsgebied ligt. U kunt de welstandskaart digitaal raadplegen in het Omgevingsloket. Via de optie 'Regels op de kaart' kunt u een adres invoeren. Er verschijnt dan links een menu met bestemmingsplannen en structuurvisies. De welstandsnota Bernheze staat onder structuurvisies. Door hierop te klikken kunt u zien of een adres in een welstandsgebied ligt.

Nieuwbouwplannen

Voor woningbouwprojecten geldt vaak een beeldkwaliteitsplan. In dit plan maken de gemeente, ontwikkelaar en koper afspraken over de ruimtelijke kwaliteit van een nieuwbouwwijk. De welstandscommissie controleert de bouwplannen aan het beeldkwaliteitsplan. Als er een beeldkwaliteitsplan is, kunt u dit digitaal als bijlage bij het bestemmingsplan vinden in het Omgevingsloket.

Reclame-uitingen

De gemeente heeft regels voor reclame om te voorkomen dat er te veel reclames komen. Deze regels gelden overal in de gemeente, niet alleen in speciale gebieden. Bedrijven en inwoners kunnen nog steeds herkenbaar zijn met hun reclame. Reclames die niet bij een plek horen, zijn niet toegestaan. De regels voor reclame staan in de Welstandsnota. Er zijn verschillende regels voor woongebieden, het centrum, buitengebieden, bedrijventerreinen en sportterreinen.

Adviescommissie Omgevingskwaliteit

De gemeente heeft een Adviescommissie Omgevingskwaliteit (voorheen welstandscommissie). Deze commissie geeft advies over aanvragen die onder de Welstandsnota vallen. De vergaderingen van deze commissie zijn openbaar. U kunt dus bij de behandeling van uw aanvraag aanwezig zijn. U kunt dit aangeven op het formulier vergunningcheck of in de aanvraag omgevingsvergunning.

De vergaderagenda van de Adviescommissie Omgevingskwaliteit staat op de website van Stichting monumentenhuis Brabant Wilt u bij een vergadering aanwezig zijn? Geef dit aan bij uw aanvraag.

Aanvragen welstandsbeoordeling

Heeft u een bouwplan waarvan u wilt weten of het ontwerp voldoet aan de welstandsregels? Vraag dan een welstandsbeoordeling aan met een ontwerptekening. Dit doet u door een aanvraag toets vergunningsplicht in te dienen.

Beoordeling

Over de welstandsbeoordelingen als onderdeel van definitieve aanvragen voor een omgevingsvergunning krijgt u alleen bericht als de Adviescommissie Omgevingskwaliteit een negatief advies of een advies met kanttekeningen heeft uitgebracht. In die gevallen heeft u eerst de gelegenheid om de aanvraag aan te passen voordat een besluit wordt genomen.

Een vergunningencheck is daarom vaak een betere keus dan het rechtstreeks indienen van een aanvraag. Is uw aanvraag door de Welstandcommissie goedgekeurd? Dan vindt u deze beoordeling in het besluit terug.