Vooroverleg met de gemeente

Wilt u beoordelen of uw bouw- of verbouwplannen toelaatbaar zijn volgens de gemeentelijke regelgeving of wilt u de mogelijkheden voor een ontwikkeling verkennen die niet past binnen het omgevingsplan? Dan kunt u een vooroverleg aanvragen bij de gemeente.

Hoewel een vooroverleg niet verplicht is, kan het u behoeden voor teleurstellingen en onnodige kosten voordat u een uitgebreide en kostbare procedure start. In het vooroverleg wordt de wenselijkheid en haalbaarheid van uw plannen beoordeeld.

Een vooroverleg is aan te raden vóórdat u een formele procedure, zoals een vergunningsaanvraag, initieert. Direct starten met een formele procedure kan aanzienlijk duurder uitvallen. Raadpleeg de legesverordening om hiervan op de hoogte te zijn.

Vergunningcheck

Bij twijfel of uw plan direct voldoet aan de regels van het omgevingsplan, zoals bij het bouwen van een uitbouw, dakkapel of schuur, kunt u een vergunningcheck aanvragen.

Beoordeling vooroverleg

Uw plan wordt toegewezen aan een casemanager die u door de procedure leidt. Indien uw plan compleet is, wordt het gepresenteerd aan de intake- en omgevingstafel als onderdeel van het vooroverleg. Aan de intaketafel wordt de wenselijkheid van uw plan beoordeeld.

Op de intaketafel wordt de wenselijkheid van uw plan onderzocht. Daarna wordt op de omgevingstafel de haalbaarheid van uw plan getoetst. Als uw plan zowel wenselijk als haalbaar wordt bevonden, kunt u overgaan tot de formele procedure, die vaak korter is dan voorheen dankzij het vooroverleg.

Intaketafel

Aan de intaketafel wordt de wenselijkheid van uw plan beoordeeld. Hiervoor maken wij gebruik van het geldende gemeentelijke beleid en de Omgevingsvisie Bernheze 2040.

Het is belangrijk dat u van tevoren aantoont hoe uw plannen aansluiten bij de doelstellingen van deze visie

Wanneer uw plan als wenselijk wordt beschouwd, kunt u verder naar de omgevingstafel. Voordat uw plan daar behandeld kan worden, is vaak een nadere uitwerking nodig omdat uw plan volledig wordt getoetst.

Als u daarna dezelfde gegevens gebruikt voor een omgevingsvergunning, gaat het proces sneller en krijgt u meestal binnen 8 weken een besluit. Als uw plan niet wenselijk wordt geacht, kan het niet doorgaan en moet u uw initiatief aanpassen of met een nieuw voorstel komen. U wordt hierover geïnformeerd door de casemanager van uw plannen.

Omgevingstafel

Na een positieve beoordeling aan de intaketafel, wordt uw plan behandeld aan de omgevingstafel. Uw plan wordt beoordeeld door verschillende afdelingen binnen en soms buiten de gemeente, zoals de provincie of de brandweer. Dit is afhankelijk van uw plan. Er kunnen meerdere omgevingstafels nodig zijn om uw plan te beoordelen. Momenteel vinden de meeste omgevingstafels plaats zonder de aanwezigheid van initiatiefnemers of belanghebbenden.

Vervolg

Na het vooroverleg ontvangt u een beslissing met uitleg en eventuele voorwaarden. De casemanager adviseert u ook over de beste vervolgroute.

Als u een positieve beslissing ontvangt, dan kunt u de formele procedure starten. Dit kan een wijziging van het omgevingsplan zijn of een omgevingsvergunning. Let op: de positieve beslissing is 6 maanden geldig. U moet dus binnen deze termijn de formele procedure starten.

Woningbouw

Wilt u een woning toevoegen? Dan gelden er extra regels. Het college van B&W heeft namelijk een nieuwe werkwijze vastgesteld voor de behandeling van plannen, die gericht zijn op woningbouw. Meer informatie hierover kunt u vinden onder Woningbouw.

Daarnaast gelden voor ruimte-voor-ruimte woningen aanvullende vereisten. Plannen voor het bouwen van een ruimte-voor-ruimte woning zijn beperkt tot 1 per initiatief.

Een vooroverleg indienen

U kunt een vooroverleg starten op drie manieren:

  1. via het Omgevingsloket. U moet dan ‘conceptverzoek’ aanvinken bij het indienen van een aanvraag;
  2. stuur een e-mail naar omgeving@bernheze.org;
  3. via een brief aan de Gemeente Bernheze, Postbus 19, 5384 ZG Heesch.

Indieningsvereisten

Voor het starten van een vooroverleg met de gemeente Bernheze dient uw aanvraag minimaal de volgende informatie te bevatten:

  • uw persoonlijke gegevens: naam, adres, telefoonnummer en/of e-mailadres voor communicatie;
  • intentie voor vooroverleg: een verklaring dat u een vooroverleg wilt starten;
  • beschrijving van uw plan: een gedetailleerde omschrijving van uw bouwplan en/of de activiteiten die u wilt ondernemen;
  • situatietekening/inrichtingsplan: inclusief de afmetingen van het bouwwerk tot aan de perceelsgrenzen;
  • motivatie: een uitleg over hoe uw plannen aansluiten bij de doelstellingen van de Omgevingsvisie Bernheze 2040.

Specifieke indieningsvereisten

Afhankelijk van de specifieke kenmerken van uw plan, moet u mogelijk extra documenten toevoegen, zoals:

  • inzicht in de infrastructuur: informatie over toegangswegen, parkeergelegenheid, waterbeheer en bomen;
  • schetstekeningen: plattegronden, gevelaanzichten en doorsnedetekeningen van zowel de huidige als de nieuwe situatie, met maatvoering en op schaal 1:100;
  • aanvullende informatie: indien van toepassing, details zoals de duur en frequentie van activiteiten, het aantal bezoekers/klanten, leveringstijden en -frequenties, en de benodigde inrichting/apparatuur.

Bij Ruimte voor Ruimte woningen moet u aanvullend onderstaande informatie aanleveren:

  • stedenbouwkundige onderbouwing: een gedetailleerde uitleg van de stedenbouwkundige aspecten van uw plan.
  • voorwaarden voor Ruimte voor Ruimte: de criteria waaraan moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor een bouwtitel onder het Ruimte voor Ruimte-programma:
  • aankoop bouwtitel: bewijs van aankoop van een bouwtitel bij de Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte (ORR).

Meer informatie kunt u vinden op de pagina Woningbouw.

Prijs

Aan het doorlopen van een vooroverleg zijn kosten verbonden. Voor het behandelen van uw plan op de intaketafel betaalt u, ongeacht de uitkomst, € 500 (prijspeil 2024). Voor behandeling op de omgevingstafel en op eventuele vervolg-omgevingstafels hangen de kosten af van uw plan.

  • Is voor uw plan een wijziging van het Omgevingsplan nodig? Of is er een vergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) nodig samen met een activiteit die onder de regels voor kostenverhaal vallen (volgens artikel 8.13 van het Omgevingsbesluit)? Dan maakt de gemeente afspraken met u over de kosten.
  • Is er voor uw plan een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) nodig, maar is er geen activiteit die onder kostenverhaal valt? Of past uw plan binnen de bestaande regels van het omgevingsplan? Dan betaalt u de kosten via leges. Zie hiervoor de geldende legesverordening.

Bovenstaande kosten zijn alleen voor het doorlopen van de ruimtelijke procedure. Als er aanpassingen nodig zijn aan de (toekomstige) openbare ruimte in uw plan, dan moet u die kosten ook betalen. De gemeente legt deze afspraken met u vast in een overeenkomst. Dit heet een anterieure overeenkomst.

Bezwaar

In het vooroverlegproces worden geen officiële besluiten genomen. Bezwaar maken is dan ook niet mogelijk.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Bouwen en wonen via telefoonnummer 0412-45 88 88 of stuur een e-mail naar bouwenenwonen@bernheze.org.