Wat zijn de mogelijkheden
Wilt u weten of uw (ver)bouwplan of ontwikkeling mogelijk is binnen gemeente Bernheze? Bekijk welke mogelijkheden er zijn.
Voortraject
Hebt u een plan of initiatief dat u graag met de gemeente wenst te bespreken, voordat u een officiële procedure start? Bekijk dan eerst één van onderstaande opties voordat u een definitieve aanvraag indient. Dit is niet verplicht, maar het kan wel teleurstellingen of extra kosten voorkomen, voordat u een dure en lange procedure start.
Binnen de gemeente Bernheze kennen we drie soorten ‘’voortrajecten.
- een informatieverzoek indienen,
- een vergunningencheck indienen
- een vooroverleg starten
Hieronder leest u daar meer over.
Informatieverzoek
Wilt u een bouwplan of het bouwarchief inzien? Of heeft u andere vragen over bouwplannen en procedures? Dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen via 0412 45 88 88 of via de e-mail bouwenenwonen@bernheze.org.
Hier vindt u meer informatie over hoe u (online) een omgevingsplan kunt inzien.
Toets vergunningplicht
Wilt u dat wij uw plan toetsen aan vergunningsvrij bouwen, aan het omgevingsplan en - indien van toepassing - aan de welstandsnota Bernheze of een eerste beoordeling van monument? U kunt in dat geval een toets vergunningplicht aanvragen.
De Adviescommissie Omgevingskwaliteit brengt advies uit voor verzoeken waar een welstands- en/of monumentenbeoordeling voor nodig is.
Vooroverleg met de gemeente
Is uw plan niet vergunningsvrij en past het niet in het omgevingsplan? Dan is het raadzaam om eerst een Vooroverleg met de gemeente te starten.
Afhankelijk van de impact van uw plan op de omgeving kunt u het best zo vroeg mogelijk met Participatie starten. Hierdoor kan er een belangenafweging gemaakt worden en wordt de omgeving vroegtijdig betrokken.
Hebt u het voortraject doorlopen?
Dan heeft u van ons een reactie ontvangen – indien van toepassing - met een advies voor een vervolgprocedure. U kunt nu het vervolgtraject starten. Hieronder leest u welke procedures er zijn binnen onze gemeente. Zo kan het zijn dat er een vergunning, melding of omgevingsplanwijziging of combinatie hiervan nodig is.
Omgevingsvergunning
U kunt een Omgevingsvergunning aanvragen via de website van het Omgevingsloket. Voor bouwen is de ‘Bouwactiviteit (omgevingsplan)’ nodig en afhankelijk van de Wet kwaliteitsborging bouwen (Wkb) ook de ‘Technische bouwactiviteit’. Wanneer er afgeweken wordt van het omgevingsplan is ook de activiteit ‘Afwijken van regels in het omgevingsplan’ nodig. Naast deze activiteiten om uw plannen te realiseren is ook een omgevingsvergunning nodig voor:
- het kappen van bomen,
- een inrit aanleggen of verplaatsen,
- het verhuren van een leegstaande woning of
- het (tijdelijk) plaatsen van voorwerpen en voertuigen aan de weg.
Melding
Wilt u iets slopen, een tijdelijke woonunit plaatsen of de openbare ruimte gebruiken voor uw bouwwerkzaamheden? Kijk dan op onderstaande pagina’s voor meer informatie.
- Sloopmelding
- Tijdelijk onderkomen (denk aan een woonunit of stacaravan)
- Gebruik openbare ruimte
- Brandveilig gebruik van een gebouw of bouwwerk
- AIM melding (Bedrijf veranderen of oprichten)
Omgevingsplanprocedure
Wanneer uw (ver)bouwplan niet past binnen het Omgevingsplan, de afwijkingsregels van een omgevingsplan en ook niet binnen de regels van een buitenplanse afwijking, dan dient er een Omgevingsplanprocedure gestart te worden.
Wilt u een woning toevoegen? Hiervoor is door het college van B&W een nieuwe werkwijze vastgesteld voor de behandeling van deze verzoeken. Lees voordat u een plan indient meer hierover op de pagina Woningbouw!
Planschade
Als u het Omgevingsplan wilt wijzigen of hiervan wilt afwijken, dan sluiten wij altijd een schadevergoedingsovereenkomst nadeelcompensatie met u af. Lees meer hierover op de pagina Planschade.
Uitvoeringsfase (ver)bouw
In de omgevingsvergunning of de acceptatiemelding staan voorwaarden/voorschriften opgenomen die van toepassing zijn op uw plan. Voor bepaalde onderdelen is een toezichtcontrole vereist, bijvoorbeeld voor de uitzet en voor betonstort.
Op 1 januari 2024 zijn de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging bouwen in werking getreden. Lees op deze pagina's meer informatie over deze wetten.
Wilt u de openbare ruimte gebruiken om een tijdelijke bouwplaats in te richten? U vindt daarover meer informatie op de pagina gebruik openbare ruimte.
Verordeningen en beleidsnota’s
Een aantal belangrijke verordeningen en beleidsnota’s waar u rekening mee dient te houden:
- Verordening Fysieke Leefomgeving
- Parkeernormennota (bij wijziging gebruik of toename bewoners)
- Wet Bibob
- Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade (bij afwijken van het omgevingsplan)
Het kan zijn dat op uw plannen andere Verordeningen en beleidsnota's van toepassing zijn.
Locatiespecifieke omstandigheden
Op de planlocatie kan het zijn dat er specifieke omstandigheden zijn waarmee u rekening dient te houden. Bijvoorbeeld:
Hevig neerslaggebied
Wanneer uw planlocatie in een hevig neerslaggebied ligt dan kunnen er aanvullende maatregelen nodig zijn voor bijvoorbeeld de bouwpeilhoogte. Ga voor meer informatie naar de website as50.klimaatmonitor.net.
Kosten
De kosten voor de procedures zijn terug te vinden in de geldende legesverordening.
Contact
Bij vragen of voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Bouwen en Wonen van de gemeente Bernheze via telefoonnummer 0412-45 88 88 of stuur een e-mail naar bouwenenwonen@bernheze.org.