Bouwen en verbouwen
-
Aanvragen huisnummer
Verbouwt u een pand en heeft dit gevolgen voor de huisnummering? Dan kunt u een huisnummer aanvragen
-
Asbest en/of slopen
Sloopplannen? Wilt u asbest verwijderen? Afhankelijk van uw plan hebt u een sloopmelding, asbestmelding of omgevingsvergunning nodig.
-
Bodem
Informatie over bodemkwaliteit, bodemonderzoek, bodemsanering, bodemverontreiniging (vervuilde grond) en het melden daarvan.
-
Bomen kappen
Boom kappen? Kijk of een melding of kapvergunning nodig is
-
Bouwtekening opvragen uit archief
U kunt informatie over de constructie van een pand opvragen bij de gemeente, als voor deze gebouwen een vergunning is verleend
-
Gebruik openbare ruimte
Inwoners, bedrijven of instellingen kunnen gebruik maken van de openbare ruimte. Wilt u iets organiseren op gemeentegrond? Vraag eerst om toestemming.
-
Handhaving
Het is belangrijk dat volgens de bouwvoorschriften en -vergunningen gebouwd wordt. Als dat niet gebeurt is handhaving nodig
-
Inrit aanleggen of verplaatsen
Wilt u een in- of uitrit aanleggen of veranderen? Vraag dan een omgevingsvergunning aan.
-
Inzage omgevingsvergunning
Wilt u een vergunning of een aanvraag inzien? Maak hiervoor telefonisch een afspraak.
-
Kabel- en of leidingvergunning
Reguliere kabel- en leidingbedrijven die kabels, leidingen en mantelbuizen in gemeentegrond willen aanbrengen, hebben daarvoor een vergunning nodig
-
Mantelzorgwoning
55-Plussers hebben de mogelijkheid zonder vergunning een mantelzorgwoning te bouwen of een bestaand bijgebouw om te bouwen tot mantelzorgwoning.
-
Monumentale en toekomstbomen
In de Bomenlijst staan alle bomen die zonder ontheffing niet gekapt mogen worden. Ook 'monumentale bomen' of 'toekomstbomen' staan op de lijst.
-
Nadeelcompensatie
Lijdt u schade door besluiten van de gemeente over ruimtelijke ordening? Dan kunt u vergoeding van nadeelcompensatie (voorheen planschade) aanvragen bij de gemeente
-
Omgevingsvergunning
Bent u van plan om te bouwen, verbouwen, uitbreiden, slopen, bomen te kappen of iets te veranderen in uw woonomgeving? U heeft dan waarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig.
-
Rioolaansluiting
Gaat u een nieuw huis bouwen? Hebt u een aansluiting op het openbare riool nodig? Vraag op tijd een rioolaansluiting aan bij de gemeente
-
Rioleringsplan
In het gemeentelijk rioleringsplan staat hoe de gemeente invulling geeft aan haar taak om te zorgen voor goede riolering.
-
Tijdelijk onderkomen
Gaat u bouwen of verbouwen en wilt u tijdens de (ver)bouw tijdelijk in een woonunit of (sta)caravan wonen? Vraag een vergunning aan.
-
Toezicht bouwcontrole
Qua bouwtoezicht of bouwcontrole is er onderscheid in WABO-vergunningen activiteit ‘bouw’ die zijn verleend voor en na 1 januari 2024.
-
Toets vergunningplicht
Twijfelt u of een (ver)(bouw)plan rechtstreeks past binnen de regels van het omgevingsplan? U kunt ons vragen een toets vergunningplicht uit te voeren.
-
Vooroverleg met de gemeente
Wilt u beoordelen of uw bouw- of verbouwplannen toelaatbaar zijn of passen deze niet binnen het omgevingsplan? Dan kunt u een vooroverleg aanvragen bij de gemeente.
-
Wat zijn de mogelijkheden?
Wilt u weten of uw (ver)bouwplan of ontwikkeling mogelijk is binnen gemeente Bernheze? Bekijk welke mogelijkheden er zijn.
-
Welstand
In de gemeente Bernheze gelden beperkte regels voor welstand. Het welstandstoezicht geldt alleen voor enkele cultuurhistorische gebieden en voor reclame-uitingen.