Hoe werkt de gemeenteraad?

Wilt u betrokken zijn bij de lokale politiek in Bernheze? Of bent u benieuwd naar wat de gemeenteraad allemaal doet? Op deze pagina vindt u informatie over de raad van Bernheze.

Nieuws van de gemeenteraad

Nieuws van de raad kunt u terug vinden op de website bernheze.bestuurlijkeinformatie.nl.

De werkwijze van de raad

In Bernheze bestaat de gemeenteraad uit 23 raadsleden. De raadsleden worden elke vier jaar gekozen door de inwoners van de gemeente. Na de verkiezingen gaan de verkozen raadsleden en hun fracties aan de slag. Een fractie is een gedeelte van de raad dat bij dezelfde politieke partij hoort. In de raadsperiode van 2022 tot 2026 heeft Bernheze zeven verschillende fracties.
De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente. Dat betekent dat de gemeenteraad de plannen voor de gemeente vaststelt en ook het werk van de burgemeester en wethouders controleert. Om deze taken goed uit te kunnen voeren, overleggen de raadsleden vaak met hun eigen fractie, maar ook met inwoners uit de gemeente. Zo kunnen de raadsleden beslissingen nemen die aansluiten op de wensen van inwoners.

Commissies

De gemeenteraad neemt beslissingen over veel verschillende onderwerpen, van de vergroening van de gemeente tot het beleid voor sportclubs. De raadsleden zijn niet op álle onderwerpen een expert. Daarom werkt Bernheze met raadscommissies. De commissies verdiepen zich in voorstellen en brengen een advies uit aan de gemeenteraad. In de commissies zitten raadsleden, maar ook burgerleden. Burgerleden ondersteunen een fractie van de gemeenteraad, maar zijn niet verkozen via de gemeenteraadsverkiezingen. Vaak zijn burgerleden een expert op een bepaald onderwerp. In Bernheze zijn er twee commissies:

  • De commissie Maatschappij en Bestuur adviseert over onder andere sociale zaken, gezondheid, onderwijs, veiligheid en dienstverlening;
  • De commissie Ruimte en Leefbaarheid adviseert over onderwerpen als de openbare ruimte, woningbouw, duurzaamheid, landbouw en de lokale economie.

De vergaderingen van de commissies zijn openbaar te volgen, via de publieke tribune en online via de website bestuurlijke informatie. Ook zijn er tijdens de commissievergaderingen mogelijkheden om in te spreken. De gemeenteraad van Bernheze noemt dit meepreekmomenten. Dan kunt u als inwoner uw mening over een bepaald agendapunt delen met de commissieleden. Op de pagina u en de gemeenteraad leest u hier meer over.

Raadsvergadering

Eens in de vijf weken vergadert de gemeenteraad. Tijdens deze vergaderingen worden de besluiten genomen. Vooraf wordt de raad geadviseerd door de commissies over (een deel van) de agendapunten. Ook kunnen de raadsleden tijdens de vergadering in debat met elkaar of met de verantwoordelijke wethouder. Door middel van stemming worden voorstellen wel of niet aangenomen.
Daarnaast kunnen de raadsleden moties en amendementen indienen tijdens een raadsvergadering. Een motie is een wens, oordeel of verzoek van de raad, meestal gericht aan de burgemeester en/of wethouders. Een amendement is een wijzigingsvoorstel. Dan wil de raad het beleid of plan aanpassen voordat het wordt aangenomen.

De raadsvergaderingen zijn openbaar en kunt u volgen via de publieke tribune en online. Tijdens de raadsvergaderingen zijn er geen meespreekmomenten voor inwoners.

Vergaderstukken en agenda

De vergaderstukken en agenda's van de gemeenteraad zijn terug te vinden op de website bernheze.bestuurlijkeinformatie.nl.

Rekenkamer

De rekenkamer ondersteunt de gemeenteraad bij zijn controlerende taak. Ze onderzoekt hoe het geld van de gemeente wordt uitgegeven en of de plannen goed worden uitgevoerd. De rekenkamer onderzoekt jaarlijks maximaal 4 onderwerpen. Ze is volledig onafhankelijk en beslist zelf naar welk onderwerp zij onderzoek doet. Zowel de gemeenteraad als inwoners van Bernheze kunnen suggesties doen voor een onderwerp.

De rekenkamer bestaat uit drie externe leden die door de gemeenteraad zijn benoemd. Zij worden ondersteund door de griffie als ambtelijk secretaris. De rekenkamer bestaat uit:

  • Nico op de Laak (voorzitter)
  • Peter van den Boogert (lid)
  • Thijs Litjens (lid)

Op het raadsinformatiesysteem vindt u de onderzoeksrapporten en jaarverslagen van de rekenkamer. Heeft u interesse in een ander document van de rekeningkamer of vragen over een van de onderzoeken? Neem dan contact op met de rekenkamer via: rekenkamer@bernheze.org.

Contact

De gemeenteraad wordt ondersteund door de griffie. Wilt u in contact komen met de gemeenteraad? Dan is de griffie de eerste stap. U kunt met al uw opmerkingen en vragen terecht bij de griffie. De medewerkers van de griffie beantwoorden de vraag, of sturen het bericht door naar de gemeenteraad, commissies of raadsleden. De griffie is bereikbaar via e-mail griffie@bernheze.org en telefoonnummer 0412-458888.