Collegecolumn
8 januari 2025
2025: Een jaar met nieuwe belevenissen
Na de feestdagen is het tijd om met nieuwe voornemens weer een nieuwe start te maken. Een gezondere en actievere levensstijl? Stoppen met roken? Meer tijd doorbrengen met je naasten? Maar ook gewoon af en toe de rust nemen in ons vaak drukke bestaan.
In mijn vorige column schreef ik dat de komende tijd de dagen langer gaan worden en het voorjaar lonkt. Tijd voor actie! Tijd om weer eens naar buiten te gaan, een (winter)wandeling te maken of alvast na te denken over de vakantieperiode. Als je nog tips hebt voor een leuke nieuwe ervaring, laat het dan gerust weten!
Ik vind dat iets nieuws leren en doen energie geeft. Soms is het spannend om iets nieuws te proberen, maar vaak zie je meer op tegen iets onbekends terwijl het achteraf juist een prettig gevoel geeft. Zo heeft mijn wethouderschap in Bernheze me al veel nieuwe contacten en inzichten opgeleverd. Een ander aspect dat ik ervaren heb, is om zonder vooroordelen en onbevangen ergens aan te beginnen.
Sportpark
Een nieuw gezamenlijk sportpark in Heeswijk-Dinther staat al lange tijd op de agenda. Ik ben blij dat we als gemeente een keuze hebben gemaakt en ik hoop dat dit ook energie geeft om samen met alle belanghebbenden de schouders eronder te zetten en dit proces verder vorm te geven. Zoals veel zaken lijkt zoiets niet zo moeilijk aan de buitenkant, maar als je dieper in de materie duikt, zijn er meer aspecten en uitdagingen dan je in eerste instantie zou verwachten.
Voor de sporters is het belangrijk dat er goede faciliteiten komen en dat het sportpark goed bereikbaar is. Het is belangrijk om ook omwonenden en de huidige eigenaren van de gronden in dit proces te betrekken. Daarnaast spelen randvoorwaarden als water en natuur een grote rol: een kans om meer te doen met de Leijgraaf, wateropvang en groene verbindingen. Misschien kan er zelfs een mooie wandelroute ontstaan?
Allemaal zaken waar we komend jaar samen mee aan de slag gaan. Hopelijk geeft het de sportclubs ook de kans om nog sterker te verbinden. Hoe mooi zou het zijn als we samen met de vele vrijwilligers een sportclub creëren die toekomstbestendig is, en waarbij samen actief zijn en elkaar ontmoeten centraal staan.
Brede Welvaart
Sport en bewegen is in mijn ogen een goed middel om zowel de gezondheid als het welzijn te stimuleren. Dit zijn persoonlijke voordelen, maar sport geeft ook plezier en verbindt mensen met elkaar. Samen met anderen sport beleven en gezond oud worden: dat is een mooi voornemen voor het nieuwe jaar!
Marius Tielemans,
Wethouder Werk en Inkomen, Mobiliteit en Sport.
27 november 2024
Een tijd van hoop
December is de tijd van Sinterklaas en Kerst. Mooie tradities in de donkere dagen. Het is een periode waarin we net wat meer risico lopen om neerslachtig te worden en onze toekomst wellicht met iets meer somberheid tegemoet zien. Maar juist in deze weken brengen we meer tijd door met onze familie en vrienden.
Hoe mooi is het als we met een avondje surprise de band met onze naasten versterken. Hoe leuk kan het zijn om met gedichtjes een kwinkslag te maken naar je ouders of een tip te geven aan een van je kinderen. En hoe leuk is het om samen te eten met de familie tijdens de kerstdagen die gaan komen, al besef ik dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Goed om te weten dat na de kortste dag al snel de tijd weer gaat komen dat de dagen gaan lengen en het voorjaar lonkt!
Cultureel erfgoed
Binnen Bernheze beschikken we over een rijk cultureel erfgoed, waarvan de Abdij van Berne zonder twijfel een van de meest bijzondere locaties is. Bij erfgoed denken we vaak aan gebouwen maar in het geval van de Abdij van Berne mag je gerust spreken van levend erfgoed. Uiteindelijk leven en werken hier al honderden jaren de Norbertijnen in een kloostergemeenschap en is dit door de jaren heen uitgebouwd tot een prachtig complex, omgeven door een schitterende omgeving.
Voor de inwoners van Heeswijk-Dinther en voor de gemeente Bernheze is de abdij een belangrijk onderdeel van onze samenleving die we moeten koesteren. Tegelijkertijd zijn de Norbertijnen nauw verbonden met de gemeenschap. Ze staan midden in de maatschappij en zijn sociaal betrokken.
Toch brengen de veranderingen in geloof en levenswijze uitdagingen met zich mee. Het aantal kloosterlingen is door de jaren afgenomen, terwijl het onderhoud van het uitgestrekte complex doorgaat. Gebouwen moeten verwarmd worden en structureel onderhoud brengt aanzienlijke kosten met zich mee. Kosten die opgebracht moeten worden door minder mensen. Voor zowel de Abdij als voor de gemeente is dit een zorg voor de toekomst.
Hoe verder?
Ook hier is hoop. Het mooie is dat de kloostergemeenschap vol vertrouwen naar de toekomst kijkt, met het besef dat vernieuwing noodzakelijk is. Niet alleen met initiatieven zoals zichtbaar zijn bij het proeflokaal met Berne Abdijbier maar wellicht ook nieuwe mogelijkheden, zoals woningbouw.
Met het ondertekenen van een intentieovereenkomst door zowel de Abdij van Berne, de gemeente, Stichting Laverhof en Actief Burgerschap hopen we komend jaar een breder perspectief te kunnen ontwikkelen. Hiermee kan een belangrijke stap gezet worden naar een toekomstbestendig en levendig Abdijterrein van Berne en omgeving. Samen werken we aan een gebiedsvisie die de historische waarde respecteert en de sociale en economische vitaliteit zal versterken.
We koesteren de rijke geschiedenis en de bijzondere sfeer die dit gebied met zich meebrengt, en willen deze behouden en versterken voor de toekomst.
Marius Tielemans,
Wethouder Werk en Inkomen, Mobiliteit en Sport.
Een woonzorgvisie voor een leefbaar Bernheze
Binnenkort stellen we de woonzorgvisie vast. Deze visie is cruciaal om onze dorpen in Bernheze leefbaar te houden. Het doel van de woonzorgvisie is om ervoor te zorgen dat inwoners die ondersteuning nodig hebben ook in de toekomst een fijn thuis behouden en zoveel mogelijk actief kunnen deelnemen aan onze maatschappij.
Verandering in de zorgverlening
De zorgverlening zal er in de toekomst anders uitzien. We komen nu al handen tekort en financieel is de zorg, zoals we die nu kennen, op de lange termijn niet meer houdbaar. We zullen langer zelfstandig moeten blijven wonen. Daarom is het belangrijk om actie te ondernemen op het gebied van wonen en zorg.De woonzorgvisie laat zien waar we momenteel staan en welke stappen we willen zetten om ervoor te zorgen dat onze inwoners straks daadwerkelijk langer zelfstandig kunnen blijven wonen met de nodige ondersteuning in zorg en welzijn.
We streven naar een fijn thuis voor iedereen en waar iedereen kan meedoen naar eigen mogelijkheden. Een plek waar we naar elkaar omkijken en actief eenzaamheid tegengaan.
Samenwerking
Deze visie is een startmoment waarop de gemeente Bernheze uitwerkt op welke wijze we proactief aan de slag kunnen gaan met bijzondere woonvormen. Als gemeente hebben we natuurlijk niet alle wijsheid in pacht. Daarom vinden wij het belangrijk dat deze visie tot stand is gekomen met input van alle betrokken partijen in onze gemeente; zorginstanties, corporaties, belangengroepen en de gemeente zelf. Ook hebben we een participatiebijeenkomst georganiseerd en interviews gehouden met onze inwoners.
Uitdaging
Veel ideeën die zijn aangedragen door deze professionals, inwoners en ervaringsdeskundige hebben we meegenomen in deze visie. Nu ligt de uitdaging bij ons als gemeente, samen met ontwikkelaars en instanties, om dit om te zetten in concrete woonconcepten. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat Bernheze ook in de toekomst een fijne en leefbare plek blijft voor iedereen.
Edwin Daandels
Wethouder wonen, ruimte en buitengebied
16 oktober 2024
Nederland verandert
Afgelopen week waren we met het college in Brussel. Een goede gelegenheid om kennis op te doen van het besturen en de samenwerking in Europa. Hier is het toch allemaal net een beetje groter en complexer dan in een relatief kleine gemeente als Bernheze. Alleen al het aantal kantoren die je ziet waar de vlag zichtbaar is van de EU: dan zie je pas met hoeveel mensen er vergaderd wordt om te proberen het beleid te beïnvloeden. Ieder land en provincie/ regio draagt daar zijn steentje aan bij.
Menswaardig bestaan
Maar wat ook zichtbaar wordt (hoewel soms verscholen) zijn de plekjes buiten waar mensen ‘s nachts slapen en soms ook mensen die bij de uitgang van een café of kerk vragen om een gift. Ik heb het gevoel dat dit verschijnsel de laatste jaren ook in de grotere steden in Nederland meer voorkomt. Het is schrijnend om te zien. Ik gun iedereen een menswaardig bestaan. Een dak boven je hoofd is toch wel het minste wat je als basisbehoefte mag verwachten.
Als overheid willen we een menswaardig bestaan voor iedereen garanderen en indien onverhoopt mensen in de problemen komen willen we er voor zorgen dat er hulp beschikbaar is en beter nog voorkomen.
Internationale Dag voor de Uitroeiing van Armoede
Op 17 oktober is het de Internationale Dag voor de Uitroeiing van Armoede, ook wel bekend als de Dag van de Armoede. In Bernheze besteden we hier extra aandacht aan om bewustwording te vergroten en hulp te bieden aan degenen die het nodig hebben. Samen met verschillende lokale organisaties zoals Schuldhulpmaatje delen we dan 500 verzorgingspakketjes uit.
Potjescheck
Daarnaast hebben we in november, net zoals vorig jaar, de zogenaamde potjescheck. Met deze check willen we onze inwoners beter bekend maken met de diverse regelingen die we in Bernheze hebben.
Ik hoop dat hiermee een aantal mensen geholpen kunnen worden om met meer vertrouwen naar de toekomst te kijken!
Marius Tielemans,
Wethouder Werk en Inkomen, Mobiliteit en Sport
4 september 2024
Handelingsperspectief buitengebied Bernheze.
Met ruim 32.000 inwoners en een oppervlakte van meer dan 90 km2 is Bernheze duidelijk minder druk bevolkt dan een gemiddelde andere gemeente in Nederland. Hierdoor hebben we in onze gemeente relatief veel buitengebied in verhouding tot bebouwde omgeving. Inmiddels hebben we een Omgevingsvisie vastgesteld waarin wordt aangegeven welke toekomst we voorzien als gemeente over 20 tot 30 jaar. Recreatie, voedselproductie, natuur, woningbouw, positieve gezondheid zijn enkele voorbeelden waarover is nagedacht en die we in de toekomst willen invullen.
Uitwerking visie
Op dit moment wordt er hard gewerkt om deze visie verder uit te werken en te verfijnen. Een voorbeeld daarvan is het handelingsperspectief buitengebied. We bevinden ons momenteel midden in een periode waarin we enorme veranderingen zien gebeuren in ons buitengebied door de transitie in de landbouw. Ondernemers staan voor de keuze om te stoppen met hun huidige landbouwbedrijf of om te schakelen naar een ander verdienmodel. Ook zien we verbrede landbouw ontstaan, waarbij nadrukkelijk toestemming wordt gevraagd voor nevenactiviteiten zoals een B&B, boerderijwinkel, minicamping of kinderopvang. Daarnaast zijn er agrarische ondernemers die graag op een duurzame manier willen doorgaan met voedselproductie.
Daarom werken we nu aan het handelingsperspectief voor het buitengebied, waarin we willen meedenken om veranderingen mogelijk te maken die passen bij de omgeving waar ze plaatsvinden. Zo voorziet de Omgevingsvisie bijvoorbeeld het Aa-dal en de Maashorst als waterberging en natuur. Daar wordt een afname van intensieve landbouw voorzien en geven we meer kansen aan natuur inclusieve landbouw, natuur en toerisme. Het dekzandgebied, wat ongeveer het middengebied van de gemeente omvat, zien we primair als een plek voor duurzame en innovatieve voedselproductie en ecologische verbindingszones. Hier willen we op duurzame plekken meer kansen voor ondernemers creëren dan nu mogelijk zijn.
Door positief mee te denken en kansen te creëren, zien we mogelijkheden om ons buitengebied leefbaar, veilig en gezond te houden. Leefbaarheid door werkgelegenheid te behouden en te stimuleren in de landbouw, vrijkomende agrarische gebouwen en in natuur en recreatie. Veiligheid door het behoud van sociale controle door bewoners en ondernemers in het buitengebied. Gezondheid door vergroening en een lagere emissie van bedrijven.
Edwin Daandels
Wethouder wonen, ruimte en buitengebied
19 augustus 2024
Laten we samen Bernheze schoon houden
Op 20 september 2024 is het weer zover: World Cleanup Day. Een dag waarop miljoenen mensen wereldwijd hun handen uit de mouwen steken om zwerfafval op te ruimen. Ook in onze gemeente Bernheze hebben we de kans om samen iets moois te bereiken: een schonere, nettere omgeving waar we allemaal van kunnen genieten.
Waarom zouden we dit doen? Omdat elke weggegooide verpakking, elke sigarettenpeuk en elk stukje plastic dat op straat belandt, bijdraagt aan een groter probleem. Het is gemakkelijk om afval achteloos weg te gooien, maar moeilijker om de gevolgen daarvan onder ogen te zien. Ons afval verdwijnt niet zomaar; het blijft liggen in de natuur, op onze trottoirs, in onze parken. Het vervuilt de omgeving en heeft schadelijke gevolgen voor dieren en onze gezondheid.
World Cleanup Day is een kans om ons hiervan bewust te worden en te laten zien dat we verantwoordelijkheid nemen voor onze leefomgeving. Door mee te doen, maken we niet alleen Bernheze een stukje schoner, maar geven we ook een belangrijk signaal af: we laten zien dat het anders kan.
Stel je eens voor hoe mooi het zou zijn als we allemaal een handje zouden helpen. Een gemeente zonder zwerfafval, waar kinderen veilig kunnen spelen en waar we trots op kunnen zijn. Dat begint bij onszelf, bij die ene dag, maar het moet verder gaan dan dat. Laten we met z'n allen de gewoonte om afval te laten slingeren doorbreken.
Dus ik roep iedereen in Bernheze op: kom op 20 september naar buiten, trek een paar handschoenen aan en doe mee. Laten we samen onze gemeente schoonhouden en een positieve verandering teweegbrengen. Want een schoon Bernheze, dat willen we toch allemaal?
Rien Wijdeven
Wethouder Duurzaamheid, economie en vastgoed